Vagitorier

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Vagitorier brukes i skjeden, og skal virke lokalt i skjeden.

Egenskaper

Vagitorier inneholder legemidler i dosert mengde og er beregnet til innføring i skjeden (vagina). De framstilles ved pressing, støping eller komprimering, eller som kapsler. Noen vagitorier kan minneNoen vagitorier kan minne om stikkpiller fordi hjelpestoffet er fett, mens andre i ligner tablet- ter. Når disse «tablettene» har størrelse som en vanlig tablett, blir de kalt vaginaltablett.

Vagitorier brukes kun til lokalbehandling og finnes som østrogentilskudd og til behandling av skjedesopp. Vagitoriene tas ved leggetid og føres inn med fingrene eller ved hjelp av en applikator (innføringshylse).

Vagitorier skal merkes med «Til innføring i skjeden». Denne opplysningen er viktig fordi vagitorier ofte omtales som stikkpiller og det kan virke forvirrende.

Vaginalkrem Vaginalkrem er beregnet til innføring i skjeden, som oftest ved hjelp av en doseringssprøyte. Dette er en legemiddelform som ikke er ferdig dosert, så derfor er det viktig å følge bruksanvisningen nøye slik at avmålt dose blir korrekt. Mange legemidler tilbys i både vagitorier og vaginalkrem.