Mauritius av Agaunum

Farmasihistorie fagwiki
(Omdirigert fra Sankt Mauritius)
Hopp til: navigasjon, søk
Mauritius av Agaunum
SoultzBains StMaurice 57.jpg
Dåpsnavn:  Mauritius
Død: 302
Festdag:  22 september
Se også:  Katolsk.no
Vernehelgen:  for Østerrike, Piemonte, Savoia og Sardinia; for Det tyske Keiserriket (tidligere); for soldater (særlig infanterister), Sveitsergarden, vevere, fargere, tøymakere, glassmalere, hattemakere, kjøpmenn, knivsmeder, våpensmeder og vaskere; hester, vinstokkene; i kamper, mot religionens fiender; mot gikt, ørelidelser og besettelse; ved hestesykdommer
I kunsten:  Mørkhudet soldat med rustning, banner med rødt kors
Commons-logo.png
Mauritius av Agaunum bilder på Commons


Morianapoteken

Mauritius av Agaunum, Sankt Mauritius (Maurice, Moritz) kom fra Theben i Øvre Egypt og hans navn betyr på koptisk «offiseren fra sør». Han led martyrdøden sammen med flere andre navngitte deltakere i Den tebanske legion (Legio thebaica) i forfølgelsene under keiser Diokletians (284-305) medregent i vest, Maximian Herculeus (286-305).

Legenden

Legenden forteller at Mauritius var anfører for en kristen legion i Egypt 287 år etter Kristi fødsel. Hans ærekjære soldater var kjent for sin rettskaffenhet. Men de romerske styresmaktene drev systematisk undertrykking av kristne, og under et opprør i Gallia ga keiser Maximian Herculius ordre om ofring til gudene på tradisjonelt romersk vis foran et slag. I ofringa inngikk drap på kristne innbyggere i området. Dette kunne ikke den thebanske legionen under ledelse av Mauritius akseptere, og som straff ble hele avdelingen med 6666 mann først desimert, ved at hver tiende mann ble drept. Herkules slaktet deretter hele styrken da soldatene fortsatt sto fast på sin ordrenekt. Dette er den største nedslaktingen av egne styrker noensinne.

Fremstillinger

I kunsten fremstilles Mauritius vanligvis som en mørkhudet fotsoldat, eller like gjerne som ridder i rustning til hest med en fane. Fra fremstillingen av de tebanske legionærene med mørk hudfarge kommer den tidligbarokke tradisjonen med å fremstille en av vismennene ved krybben som svart konge.

Bruk

Et av sentrene for Mauritius-kulten var Magdeburg, hvor Otto I i 937 stiftet et kloster til ære for ham, og senere ble han også vernehelgen for domkirken. De mest kostbare relikviene man hadde her, var Mauritius' hodeskalle og banner. Vi vet at Mauritius ble feiret i Skåne på 1000-tallet. Over 70 byer og landsbyer bærer hans navn – 52 bare i Frankrike. I 1991 ble 1700-årsjubileet for martyriet feiret, og ved den anledning ble deler av relikviene av Mauritius, Cassius og Florentius gitt til den koptiske kirken i Egypt.

I den romersk-katolske messeboken har St. Mauritius vært feiret siden år 350, og nå markerer mange nasjoner denne infanteriets helgen 22. september. Også norske militære ledere ser det som viktig med idealer som symboliserer grunnverdier og holdninger som skal prege infanteristene – en tapper soldat som adlyder innenfor sin samvittighets grenser. St. Mauritius er symbolet på mot, rettferd, karakterfasthet og besluttsomhet.

Apoteknavn

Det finnes også noen apoteknavn som har vært spesielle for det enkelte land. I Sverige har en Morianapoteken som muligens henspiller på legenden om den moriske høvdingen Sankt Mauritius som led martyrdøden eller også kan vise til den mørkhudede av de vise menn, Kaspar eller at en del legemidler hadde et eksotisk opphav f. eks. krydder.

Eksterne lenker