Rochus av Montpellier

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Rochus av Montpellier
Rufus.jpg
Dåpsnavn: 
Festdag:  16. august
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  kytshelgen for Venezia, Montpellier og Parma, leger (spesielt kirurger), syke, sykehus, leger, kirurger, apotekere, bønder, gartnere, kunsthandlere, børstebindere, gatefeiere, snekkere, brosteinleggere, fanger og kirkegårdsgravere; for kveg; mot epidemier, pest, kolera, hudsykdommer, fotlidelser, knesmerter, byller, hundegalskap, dyresykdommer; mot alle medfødte sykdommer og mot allmenn ulykke
I kunsten:  som en ung pilegrim eller som en syk mann, ofte med en pestbyll på foten, sammen med en hund, som gjerne har et brød i munnen


Rochus av Montpellier( ca. 1295 - ca. 1327) blir i noen områder regnet som en av De 14 nødhjelperne, men han står ikke på den mest alminnelige listen.

Han ble født i Montpellier i Languedoc i Sør-Frankrike og levde på 1300-tallet. Det finnes mange former av hans navn: it: Rocco; sp: Roque; fr: Roche; eng: Roch, Rock; skotsk: Rolloch, Rollox, Seemirookie.

Han pleide de syke under en pest i Italia. Resten av hans biografi stammer fra 1400-tallet, og den er temmelig oppspedd med legender. De fleste overleveringer sier at han ble ca tretti år, men noen sier at han levde fra 1295 til 1327, andre sier at han levde fra ca 1350 til ca 1380, mens de historiene som legger hans liv til Svartedaudens tid (1348), må opptre med årene ca 1330- ~1360.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Rochus av Montpellier.