Piller

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Pillebrett fra Museum of the History of Lithuania Medicine and Pharmacy
Foto: Nina Aldin Thune

Piller (latin, pilula liten kule)er et kuleformet dosert legemiddel til innvortes bruk. Piller ble tidligere fremstilt av en plastisk masse som ble rullet ut til tynne pølser og så gjennomskåret. Pillene ble så formet til kuler.

Fremstilling

Massen inneholder en bestemt mengde legemiddel og de ble rullet ut for hånd. Til dette brukte en et pillebrett med pilleskjold, pillejern og rotundifikator. Ved fremstilling av piller på denne måten ble virkestoffet pulverisert i en morter og blandet med pulverisert arabisk gummi, hvetestivelse, lakrisrot og melkesukker. Så tilsatte en en veske som besto av glyserol og sukkersaft, og smeletet kakaosmør inntil en hadde en plastisk masse.

Den plastiske massen ble så delt i like store porsjoner som skulle bli 50 piller, og hver porsjon ble utrullet til en tynn streng på en treplate, et pillebrett. Ved hjelp av hendene og et stykke tre med håndtak kalt pilleskjold. Så ble pillestrengen gjennomskåret til 50 piller ved hjelp av et pillejern. Deretter ble de avskårne pillene formet til kuler med en rotundifikator, «trille piller». Til slutt ble pillene strødd med heksemel eller talkum slik at de ikke skulle klebe seg ammen.

Tidligere kunne en avslutte med en forsølving eller forgyldning ved å riste dem med bladsølv eller bladgull i en trebøsse som besto av to halvkuler slik at pillene fikk et elegant og tiltalende utseende.

Produksjonen ble utført på alle de lokale apotek av såkalte pillejomfruer. Den klassiske fremstilling av piller ved utrulling forsvant da man lærte seg å produsere kapsler og tabletter, men var delvis i bruk til rundt 1970. De nyere legemiddelformene gir en mer nøyaktig dosering og pilleproduksjonen var heller ikke preget av den aller beste hygiene.

Piluae, Piller Pharm Norv 1895

Hvis ikke anden fremgangsmaade er foreskreven, iagttages følgende: De faste substanser pulveriseres, blandes nøyaktig og sammenarbeides med de øvrige stoffe, intil der er dannet en plastisk masse. Hvis de foreskrevne stoffe ikke kan danne pillemasse, er det tilladt som bindemiddel at anvende vand, spititus, glycerin, glycerinsalve, lakrisekstrakt, lakrisrod og alteæarod.

Mengden af de til en pillemasse benyttede tilsetninger bør afpasses saaledes, at pillerenes vegt saavidt mulig ikke overstiger 0.10 gram. Pillerne bestrøes hvis det er nødvendig og intet andet er foreskrevet, med lykopodium eller talkum

Film

<videoflash>Ru3z7i2PA_4</videoflash>


Eksterne lenker