Forskjell mellom versjoner av «Papyrus Ebers»

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 9: Linje 9:
 
dynasti i Egypt 3000 f.Kr.
 
dynasti i Egypt 3000 f.Kr.
  
 
<!-----
 
I det 2. århundre B.C. Clemens Alexanrinus var sikker på at egypterne samlet all sin kunnskap i 42 hemmelige bøker. hvorav de siste seks inneholdt medisinsk kunnskap. Til tross for dette og historier fra andre gamle forfattere, ble ikke meningen om medisinens historie i lang tid endret. I tradisjonelt syn ble rollen til Hippokrates og grekere vektlagt. På 1800-tallet begynte egyptolog å finne egyptiske papirier, hvis innhold gjaldt medisinske forhold. Den første medisinske papyrusen ble utgitt av Georg Ebers i 1875. Ebers Papyrus er en rulle med en lengde på 20,23 meter og inneholder 108 kolonner med tekst. Jeg er datert ved regjering av Amenophis I (1536 f.Kr.C.). Denne papyrusen ble publisert og oversatt av forskjellige undersøkelser (den mest verdifulle er den tyske utgaven Grundriss de Medizin de alten ägypter, og basert på denne Paul Ghalioungui-utgaven). I følge Grundriss antyder kaotisk ordning av medisinske råd i papyrus forskjellige I det 2. århundre B.C. Clemens Alexanrinus var sikker på at egypterne samlet all sin kunnskap i 42 hemmelige bøker. hvorav de siste seks inneholdt medisinsk kunnskap. Til tross for dette og historier fra andre gamle forfattere, ble ikke meningen om medisinens historie i lang tid endret. I tradisjonelt syn ble rollen til Hippokrates og grekere vektlagt. På 1800-tallet begynte egyptolog å finne egyptiske papirier, hvis innhold gjaldt medisinske forhold. Den første medisinske papyrusen ble utgitt av Georg Ebers i 1875. Ebers Papyrus er en rulle med en lengde på 20,23 meter og inneholder 108 kolonner med tekst. Jeg er datert ved regjering av Amenophis I (1536 f.Kr.C.). Denne papyrusen ble publisert og oversatt av forskjellige undersøkelser (den mest verdifulle er den tyske utgaven Grundriss de Medizin de alten ägypter, og basert på denne Paul Ghalioungui-utgaven). Etter Grundriss 'mening antyder kaotisk ordning av medisinske råd i originals from which they drew. Teksten til Ebers Papyrus er ordnet i serien med resepter, som er gruppert etter forskjellige sykdommer, sykdommer og skader. Oftest har alle disse gruppene introduksjon med formelen: "Her begynner.."brukt ved 36 anledninger. De er imidlertid ofte varierte og uorganiserte. Eieren av denne papyrusen var sannsynligvis en lege - teksten nevner om "legehemmeligheter". Herodotus skriver at egyptiske leger var spesialiserte, noe som ser ut til å bli bekreftet av The Ebers Papyrus.
 
------!><div>
 
  
 
==Eksterne lenker==
 
==Eksterne lenker==

Revisjonen fra 24. aug. 2019 kl. 00:05

Ebers-papyrusen.

Papyrus Ebers eller Ebers-papyrusen fra en gang rundt 1550 f.Kr. er blant de viktigste av oldtidens egyptiske papyrus-manusskripter som omhandler medisinske substanser og tekster med medisinsk innhold.. Det er et av de to eldste bevarte medisinske dokumenter som er bevart, det andre er Edwin Smith-papyrusen (ca 1600 f.Kr.). Et annet viktig medisinsk papyrus er Brugsch-papyrusen (ca 1300 f.Kr.).

Ebers-papyrus ble funnet i Luxor (Theben, Egypt) vinteren 1873-187] av den tyske egyptologen og forfatteren Georg Ebers og blir i dag oppbevart i Universitet i Leipzig i Tyskland.

Rullen inneholder 700 magiske formler og folkemedisinske midler som er ment å kurere plager, alt fra krokodillebitt til tåneglessmerter og å rense huset fra skadedyr som fluer, rotter og skorpioner. Det inkluderer også en overraskende nøyaktig beskrivelse av sirkulasjonssystemet, og bemerker eksistensen av blodkar i hele kroppen og hjertets funksjon som sentrum av blodforsyningen.

Det er uklart hvor papyrusen kom fra, men det sies at de er funnet mellom beina på en mumie i Assassif-distriktet. Papyrus ble i Edwin Smiths samlinger i alle fall til 1869 da den dukket opp i en antikkvitetskatalog. I 1875, publiserte Ebers en faksimile med en engelsk-latinsk vokabular og innledning av denne papyrusen. Ebers-papyrusen omfatter 110 sider, og er den lengste av de bevarte medisinske papyrus-manusskripter. Den daterer seg helt tilbake til 1534 f.Kr. med referanser tilbake som det første dynasti i Egypt 3000 f.Kr.


Eksterne lenker