Naturmiddel

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Et naturmiddel er et produkt som ikke er klassifisert som legemiddel eller naturlegemiddel og som heller ikke er et rent kosttilskudd, slik som vitaminer og mineraler.

Eksempler på naturmidler kan være ginseng, hvitløks-kapsler, solhatt og forskjellige urter. Juridisk er disse definert som mat og tilsynet med slike produkter er i Norge tillagt Mattilsynet.


Historie

Tradisjonelt er naturmidler, spesielt planter og plantedeler, brukt både i matlaging og til forebygging og behandling av forskjellige sykdommer.

En kinesisk legebok, Pen-tsào, skrevet 3.000 f. Kr. omtaler 1000 legeplanter. I Papyrus Ebers fra 1.600 f. Kr. omtales nesten 700 legeplanter, bl.a. hvitløk, enerbær og karve. Rundt 400 år f. Kr. omtaler Hippokrates over 300 medisinplanter. I dagens medisin blir legemidler i stigende grad fremstilt av syntetiske råvarer, men planter og plantestoffer er fremdeles viktige.


Status

Urter og andre naturmidler kan dempe en rekke allmenne besvær uten å gi store bivirkninger. Blant annet har internett bidratt til å gjøre kunnskap om naturmidler og legemidler (begge deler på godt og ondt) lett tilgjengelig for folk flest. Konsekvensen er at stadig flere ser naturmidler som et alternativ til moderne legemidler. Norsk, skolemedisinsk tradisjon har en svært restriktiv holdning til urtemedisin, naturmidler og alternative behandlingsformer.

Se også