Morter og pistil

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Morter og pistil fra Norsk Farmasihistorisk Museum
Foto: Nina Aldin Thune
Morter av porselen

Morter og pistil er to redskaper som brukes sammen for å pulverisere og blande ingredienser. Morteren er en liten beholder av hardt materiale med glatt, avrundet bunn og vid åpning. Pistillen er en støter som brukes til å knuse og presse ingrediensene i morteren. Morter og pistil er fortsatt viktige redskaper i apotek når en skal tilberede legemiddel for den enkelte kunde. Ordet morter kommer av det latinske ordet mortarium, som betyr «redskap for knusing og dunking». Det er det latinske ordet pistillum som har gitt navn til pistillen, som betyr «støter/dunker».

Mortere har en lang historie bak seg, over 30 000 år. Vi finner mortere nevnt i eldre skrifter, som i gamle egyptiske papyrusruller, men også i det gamle testamentet: [folket] malte den [[[Manna|mannaen]]] på håndkvern eller støtte den i morter (4 Mos 11,8).

Blandemetode

Blanding av faste stoffer gjøres i apoteket ved hjelp av morter og pestill. Vanligvis brukes en morter av porselen. Det er viktig å sørge for en tilstrekkelig homogen pulverblanding. Blandingen gjøres ved volumetrisk blanding. Volumetrisk blanding av to stoffer, hvor det ene er fyllstoff og det andre er virkestoff, vil si at man hele tiden blander to tilnærmet like volumdeler. De to delene som skal blandes legges i hver sin haug i morteren, og de to delene skal være omtrent like store. Utblandingen følger en spesifikk prosedyre, og gjøres stegvis. Det er særlig viktig at de første trinnene gjøres korrekt.

Eksterne lenker