Manuskript

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
En side fra Codex Amiatinus viser skriveren Esra fra Det gamle testamentet. Codex Amiatinus stammer fra begynnelsen av 700-tallet og er det eldste eksisterende manuskriptet av Biblia Vulgata, det vil si Bibelen oversatt til latin.
Initialen P i ordet Peter fra en håndskrevet, belgisk bibellatin fra 1407. Bokstaver og manuskripter som er utsmykket med slike miniatyrmalerier, kalles gjerne illuminerte.

Et manuskript eller håndskrift (fra latin manu scriptus, «skrevet med hånden») er i streng forstand et dokument] som er skrevet for hånd, men brukes særlig om gamle, håndskrevne bøker. I moderne tid betyr manuskript, ofte forkortet til manus, også en originaltekst før den settes og trykkes, eller teksten til en film eller skuespill.

Historiske manuskripter

Før boktrykkerkunsten ble oppfunnet fantes det to typer dokumenter: De som ble skrevet for hånd på vellum og andre typer pergament, på papyrus eller på papir, og de som ble hugget inn i stein eller risset inn i leire eller tre. Det er førstnevnte type som kalles manuskripter eller håndskrifter.

Vestlige manuskripter klassifiseres gjerne som uncialer (kun store bokstaver, majuskler) eller kursiver (kun små bokstaver, minuskler).

I biblioteker som har en håndskriftsamling, omfatter denne også moderne håndskrevne dokumenter, som for eksempel brev og dagbøker.

I kildehenvisninger betegnes manuskripter ofte som MS, flertall MSS.

Illuminerte manuskripter

Illuminerte manuskripter er spesielt forseggjorte bøker med dekorerte initialer (første bokstav i et kapittel) og illustrasjoner i margen og ellers. Det er i mange tilfeller brukt bladgull.

Moderne manuskripter

I moderne tid har manuskript også fått andre betydninger:

  • Innen forlegger- og tidsskriftbransjen: Originalen til en bok eller artikkel før den er brukket om kalles et manuskript.
  • Innen film og teater: Teksten som brukes av de involverte i produksjonen, med replikker og instruksjoner, kalles manuskript.

Manuskripter av disse typene omtales også ofte med kortformen «manus».

Eksempler


Commons

Commons har multimedia
for Manuskript.