Lepramuseets urtehage

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Urtehagen
Foto: Nina Aldin Thune
Oversikt over urtehagen

Lepramuseets urtehage inneholder en rekke medisinplanter. Den er en del av Lepramuseet, St. Jørgens Hospital som ligger i Marken i Bergen sentrum, og i dag drives av Bymuseet i Bergen.

Hagen slik den står i dag ble etablert etter et samarbeid med Det Nyttige Selskab i Bergen og Bergen kommunes fritidsavdeling i 1993. De senere år har den vært driftet i samarbeid med Hageselskapet, Hordaland.

Historie

Kildene forteller ikke noe om hvorvidt hospitalet kan ha hatt en egen urtehage og hvordan en slik i så fall kan ha sett ut. Hospitalprest J.E. Welhaven (1775-1828) skriver at det på begynnelsen av 1800-tallet ble kjøpt inn legemidler fra byens to apotek, Svaneapoteket og Løveapoteket, til lindring av de leprasykes lidelser. Flere av remediene han nevner kunne ha vært dyrket i en urtehage dersom det hadde eksistert ved hospitalet på den tiden.

Plantene

Planteutvalget i urtehagen ved St. Jørgens Hospital er basert på planter man vet har vært forsøkt i behandling av lepra og andre sykdommer og plager opp gjennom århundrene. Antagelig har flere av urtene blitt brukt også i Norge. Noen er viltvoksende, mens andre har blitt importert og dyrket ved klostrene og senere i apotekerhagene.

Enkelte planter ble det trodd kunne ha en helbredende virkning på spedalskhet, særlig kvann og bukkeblad ble trukket fram i denne sammenheng Kvae skulle også ha en viss lindrende effekt når det ble smurt på de spedalskes sår. Denne skikk er særlig kjent fra Sør-Trøndelag

Litteratur

  • Reichborn-Kjennerud, I.: Vår gamle trolldomsmedisin. Bind tre. Oslo 1940

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder trykk på lenken:
Lepramuseets urtehage.