Hippokrates

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Hippokrates

Hippokrates fra Kos (født 460 f.Kr., død 377 f.Kr.) var en gresk lege, og blir vanligvis sett på som den mest betydningsfulle figuren i medisinens historie og blir ofte kalt for «medisinens far». Han var leder for den medisinske skole på øyen Kos. Nedtegnelser tillegger ham at han avviste overtroen og magien i den primitive «medisinen» og la fundamentet for medisin som en vitenskapelig gren.

Hippokrates assosierte personlighetstrekk med de innbyrdes forhold i forekomster av kroppens fire væsker; slim, gul galle, svart galle og blod, og han hadde stor innflytelse på Galen.

Det Hippokratiske Corpus er en samling av cirka seksti traktater, hvor de fleste er skrevet mellom 430 f.Kr. og 330 f.Kr]. De er faktisk en gruppe tekster skrevet av flere forskjellige folk med ulike synspunkt som feilaktig har blitt gruppert under navnet Hippokrates ved Biblioteket i Alexandria. De fleste tekstene som er med i Corpus er ikke ansett for å ha blitt skrevet av Hippokrates selv, og mange ble faktisk skrevet av hans svigersønn Polybus. Det mest kjente av de Hippokratiske nedtegnelsene er den Hippokratiske ed som lite trolig ble skrevet av Hippokrates selv. En berømt, (time-honoured) medisinsk regel tilstkrevet Hippokrates er Primus non nocere (først, gjør ikke skade).

Eksterne lenker