Hermes

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Hermes av Praxitelesi museet i Olympia i Hellas.

Hermes er i gresk mytologi gudenes budbringer, og gud for handel og musikk. Han er også gud for hyrdene og hjorden, og er i tillegg tyvenes beskytter. Hermes’ symboler er enten bevingede sko eller en stav med vinger, ofte omslynget av slanger. Hermes fremstilles ofte kledd i mantel, hjelmlignende hatt og bevingede sko og bærende på en heroldstav. I romersk mytologi tilsvarer han Merkur.

Tyvenes gud

Hermes' vingede stav
Hermes i British Museum

Hermes er frillesønn av Zevs og datteren av titanen Atlas, nymfen Maia, en av pleiadene, de syv nymfene som Zevs senere forvandlet til stjerner. Hermes kom til verden i en hule i Arkadia hvor hans mor bor. Her finner han opp lyren ved å spenne sauetarmer over et skilpaddeskjold. Som barn var Hermes flink til å stjele og hans historier har mange likheter med historier om unge Eros. De har begge stjålet blant annet skjønnhetsbeltet fra Afrodite, våpen og gullhjell fra Ares og til og med septeret fra Zevs som bare ble imponert over guttens talenter. Således er Hermes også tyvenes gud.

En gang stjal han alle kyrene til Apollon]og drev dem bort, men Helios, han som ser alt, forteller hvor de er. Apollon finner Hermes i grotten hvor han satt og spilte på lyren for sin mor. Apollon, guden for sang og musikk, syntes Hermes spilte så vakkert at han foreslår en byttehandel. Hermes får kyrene mens Apollon får lyren. Således blir også Apollon musikkens gud, og omvendt blir også Hermes hyrdenes og hjordens gud.

Som sine spesielle egenskaper har Hermes først og fremst sin «kerykeion» eller caduceus - en heraldisk stang. En herald er en budbringer eller en åpenbarer. Men siden han, på grunn av sin funksjon, også reiser mye, har han vanligvis også en "petasos" eller "pilos", en vanligvis bred reiselue. Til slutt har han ofte vinger, enten på hatten eller på reisestøvler eller sandaler. Før ca. 400 f.Kr. Han er også ofte laget av skjegg; men kunstnerne fra 400 og senere ser ham som en yngre mann uten skjegg.

Gudenes diplomat

Hermes hadde underordnet stilling i det greske gudehierarkiet, men han var gudenes budbringer og blir derfor ofte avbildet med vingede sandaler og en petaos eller en reisehatt, med eller uten vinger, som han fikk av gudene for at han skulle kunne reise raskere. I tillegg er han også gud for veltalenhet, handel, landeveier, tyver og røvere. Hermes var også kjent som Psykhopompos, «Sjelefrakter», ettersom et av hans mange verv var å føre menneskenes ånder til Hades. Staven han også har på mange avbildninger har to slanger som vikler seg inn i hverandre, dette er symboler på jorden og underverdenen. På grunn av skoene fremstilles han også som idrettens gud.

Drømmens gud

Hermes også herre over søvnen, det var han som sendt drømmene til menneskene. I et av de mest kjente sagnene om Hermes bruker han nettopp denne evnen som søvnbringer da han redder |Io, en av Zevs' mange elskerinner. Hera forvandlet Io til en ku og fikk kjempen Argos som hadde 100 årvåkne øyne til å holde øye med kua. Hermes spiller på en sølvfløyte som får kjempen og alle dens øyne til å sovne, en etter en. Deretter kapper han hodet av Argos og befrir Io. I følge historien skal Hera ha blitt så sint da hun hørte at Io hadde kommet seg unna at hun tok alle Argos’ øyne og spredte dem ut over påfuglens hale. Således ser påfuglens hale ut slik den gjør.

Barn

Hermes fikk et stort antall barn. Blant disse er tyver, ledere, Pan og Hermaphroditos, en sønn han fikk med Afrodite.

Se også

Eksterne lenker