Apotekmuseum på Maihaugen

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Foto: Nina Aldin Thune
Apoteket
Foto: Frode Inge Helland
Apoteket
Foto: Frode Inge Helland

I Apotekmuseum på Maihaugen er bevart et apotek med apotekerfamiliens leilighet som viser hvordan byborgerskapet levde rundt århundreskiftet 1900.

Det er tatt sikte på å bygge opp et tidsriktig apotek fra 1890-årene. Offisinet er fra 1869, fra Svaneapoteket i Arendal. De flyttet til nye lokaler i Arendal i 1937 og den gamle innredningen kom da til Maihaugen. En stor samling standglass og krukker stammer fra det gamle Lillehammer apotek.

Utstillingen

Utstillingen rommer et fullt utstyrt offisin. vaktrom og laboratorium.

I etasjen over apoteket er innredet en apotekerleilighet fra samme tidsrom. Dette skal være Maihaugens byborgerleilighet. På 1800-tallet bodde apotekeren alltid i apotekgården, med hele sin husstand og personale.

I all europeisk litteratur og billedlig fremstilling blir apotekeren brukt som den typiske besteborger. Lillehammerapotekeren har sikkert passet godt inn i dette bildet. Med tidsriktige møbler og utstyr danner apotek og leilighet til sammen en helhet.

Prosjektet var støttet av Apoteksfondet og av Lillehammerapotekerne Britt Sørensen og Arne Rudjord. De sistnevnte hadde også vært de faglige pådrivere for apotekprosjektet.

Offisinet er fra 1869, fra Svaneapoteket i Arendal. Apoteket flyttet til nye lokaler i Arendal i 1937 og den gamle innredningen kom da til Maihaugen.

Gjenstandene er hovedsakelig fra Lillehammer apotek, fra slutten av 1800-tallet.

Svaneapoteket i Arendal

Svaneapoteket i Arendal var byens andre apotek, ble åpnet 26. januar 1871 etter kongelig resolusjon 10. april 1869.

Apoteket ble åpnet i Kirkegaten i Arendal og var i starten på 370 kvadrat fordelt på tre etasjer og 12 rom. 16. juni 1937 ble apoteket flyttet noen få meter til Kirkegaten 5 (Thommesengården). Apoteket er nå flyttet Amfi Arena og inngår i kjeden Apotek 1.


Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder trykk på lenken:
Apotekmuseum på Maihaugen.