Farmasøytisk industri

Farmasihistorie fagwiki
Revisjon per 20. jan. 2022 kl. 19:22 av Nina (diskusjon | bidrag) (Eksterne lenker)
(diff) ←Forrige versjon | se nåværende versjon (diff) | Neste versjon→ (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Farmasøytisk industri , også kalt legemiddelindustri produserer Farmasøytiske spesialpreparater. Industri er en generell betegnelse for næringsvirksomhet som består i bearbeidelse av råstoff eller råvarer. Begrepet brukes oftest om fabrikkmessig fremstilling av varer. I farmasøytiskindustrien er produksjonen i henhold til GMP-standarder (Good Manufacturing Practice).

Historie

Den farmasøytiske industrien er en av de industribransjer som har vokst mest det siste århundret. Markedet for legemidler blir stadig større. Enkelte farmasøytiske industribedrifter har sprunget ut av tidligere handelsbedrifter. De fleste har sin bakgrunn i den kjemiske industrien, som vokste frem på slutten av 1800-tallet.

Forskning og vitenskap har vært et kjennetegn ved den farmasøytiske industrien siden mellomkrigstiden. Bedriftene har opprettet forsøkslaboratorier, ansatt forskere og utviklet samarbeid med andre forskningsmiljøer.

Etter annen verdenskrig har denne forskningen bidratt til å frembringe mange medikamenter som er virksomme mot livstruende lidelser. Det enkelte har kalt "den farmasøytiske revolusjon" innbefatter dessuten velkjente preparater som penicillin og p-pillen.

Tabletten ble selve symbolet på industrialderens legemiddelform. Den ble fremstilt maskinelt og med en standardisert størrelse. Dessuten var den holdbar, doseringssikker og enkel i bruk. Den farmasøytiske industrien utviklet samtidig nye legemidler. Ett av disse var acetylsalisylsyre, som ble oppdaget i 1854 og produsert fra 1899.

Norsk selskap

Eksterne lenker