Farmacia Pitti

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Farmacia Pitti
Farmacia Pitti Firenze - 53.jpg
'
Byggeår:  1810
Arkitektur
Offisinet
Farmasihistorie.2.png
Farmacia Pitti bilder på farmasihistorie


Farmacia Pitti i Firenze åpnet i 1810, men dokumenter fra matrikkelen vitner om eksistensen av en "spezieria" (apotek) på Piazza San Felice så tidlig som i 1427. Eierne var først Mr. Cenni di Nicolò og hans kone, så, senere, i 1498, ser det ut til at det samme apoteket tilhørte Bartolo di Giovanni.

Fra det 18. århundre overlapper historien til dette apoteket historien til Spezieria Granducale (storhertugapoteket), som i disse årene flyttet fra Palazzo Pitti til Piazza San Felice. Dokumenter fra første halvdel av 1800-tallet viser at eieren av apoteket var Gaspero Puliti di Giovacchino, en velkjent apoteker i tjeneste for storhertugen frem til 1806, som ble valgt til å administrere det nye apoteket, etter å ha stengt. det i Palazzo Pitti.

Historie

Pitti-apoteket ble grunnlagt i 1808 av Gaspero Puliti. Det er det siste eksisterende storhertugapoteket i Firenze. Innredningen på baksiden av salgslokalet, som trolig kan dateres tilbake til åpningstiden, består av en hylle med søyler, tympaner med skrifter, entablaturer, versaler og friser, som ender øverst med en rekke vaser og byster.

Noen dokumenter vitner om eksistensen av en "spezieria" på Piazza San Felice så tidlig som i 1427, som fortsatt ble registrert der i 1666. Etter 1775 ble omskiftelsene til dette apoteket vevd sammen med den storhertugelige "spezieria" som i de samme årene ble flyttet fra Palazzo Pitti til Piazza San Felice. Apoteket i dag stammer imidlertid fra årene mellom 1805 og 1837. Landkontorets dokumenter fra 1837 viser faktisk at eieren og lederen av apoteket var Gaspero Puliti di Giovacchino, en kjent farmasøyt i tjeneste for storhertugen frem til 1806, som hadde åpnet apoteket sitt for publikum.

Innredningen på baksiden av salgsområdet, som trolig stammer fra apotekets åpningstid, består av hyller med søyler, tympaner med inskripsjoner, trabeasjoner, søylekapiteller og friser, som ender ovenfor i en rekke urner og byster. En integrert del av innredningen er den bønneformede disken med skuffer og topp i Carrara-marmor. Innredningen til salgsområdet, bestående av salgsdisk og hvite trehyller, er nyere. Apoteket har en rekke glass- og keramikkgjenstander.

Innredningen bak i butikken kom trolig fra storhertugapoteket, som vi kan gjette ut fra dekorasjonene (nisjer og vaser) og fra de symbolske elementene som henspiller på medisinske egenskaper (med bystene til Hippokrates og Galeno). Fokuspunktet er den bønneformede disken med skuffer og topp i Carrara-marmor. Apotekets hyller er fulle av glass og keramiske gjenstander, hvorav noen tilhører Dr. Targioni, som tok over ledelsen av butikken i løpet av det siste århundret og åpnet andre lokaler i Vallombrosa.

En integrert del av møblene er den bønneformede disken med skuffer og topp i Carrara-marmor. Apoteket konserverer en rekke glass- og keramiske gjenstander.

Apoteket er truet

I 2017 kjøpte eiendomsselskapet San Felice SRL bygningen på Piazza San Felice hvor apoteket ligger. Dette selskapet har som formål bygging og drift av turistanlegg, B&B, leiligheter, restauranter, etc. San Felice SRL ønsker å rydde ut apoteket for bygging av resepsjonshallen til bygningen som skulle bli enda et florentinsk hotell.

Dette er inngrep fra rådmann Dmitrij Palagi, Sinistra Progetto Comune:

I går fikk vi svar på en spørretime 16. desember 2019. Vi er tilfredse med å ha sett bekreftet styrets forpliktelse til forsvar for Pitti-apoteket, i tråd med forpliktelsene som allerede er gitt av bystyret og distrikt 1. Vi takker Rådmannen for svaret og forstår hvordan hypotesen om ekspropriasjon kun er det siste kortet du ønsker å spille, i møte med reguleringer og begrensninger som allerede er på feltet.

Mysteriet gjenstår av de 16 sidene som ble kunngjort for oss på slutten av fjoråret. Vi ble ikke besvart i rettssalen fordi de var for mange for de tre minuttene med respons. Har de gått tapt? Hvorfor har kompetanseavdelingen endret seg? Dette er absolutt sekundære detaljer med hensyn til det sentrale temaet, men vi mener det er nødvendig å fullt ut forstå hva som skjedde, for større sinnsro og sikkerhet, så vel som for respekt for rådet selv. (fdr)

2019

Sitat På slutten kom utkastelsesvarselet og for det historiske Pitti-apoteket på Piazza San Felice, i hjertet av Oltrarno, et steinkast fra torget med samme navn, ser skjebnen ut til å være beseglet.

"Jeg prøvde alle mulige forhandlinger med den nye eieren, men det var ingenting å gjøre, de er ikke det minste interessert i den historiske verdien av dette stedet, sier eieren Piero Pacenti, som tok over etter sin far i ledelsen av stedet. apotek for over 20 år siden.

Spekulasjonsalarmen var allerede gått for et år siden, etter at den nye eieren, Palazzo San Felice Srl, hadde kjøpt hele bygningen hvor apoteket ligger av tre brødre.

Fra det øyeblikket ønsket ikke de nye eierne, to partnere, å høre grunner. De forvandler hele bygget til små leiligheter, for så å selge dem videre eller leie dem ut til turister. En klassisk, enda en spekulativ operasjon i sentrum av Firenze, sier Pacenti.

Selskapet har også utført oppussing i flere måneder med en byggeplass som nesten fullstendig har skjult skiltet og inngangen til apoteket, noe som sannsynligvis har forårsaket noen skader, selv om de lojale kundene til å støtte virksomheten absolutt ikke har forsvunnet .

Til og med sognepresten i nabokirken snakker om oss hver søndag, fortsetter Pacenti. Og de siste dagene har innbyggerne hengt opp noen skilt som ber om å redde apoteket og begrense spekulativ drift i sentrum.

Firenze, med det historiske sentrum, et stort hotell for turister, dør. Ordfører Nardella våkner, sier en. Og en annen: 'Nei til Piazza San Felice i hendene på spekulanter'. Enda en annen påkaller kontrollene til Guardia di Finanza for å bekrefte hvor alle pengene som er nødvendige for disse eiendomstransaksjonene kommer fra (det samme selskapet eier en rekke andre eiendommer i Firenze).

Faktum er at i slutten av mai i fjor gikk den gamle leiekontrakten ut og ble ikke fornyet av den nye eieren.

En lav kontrakt, det er sant. Jeg er villig til å betale dobbelt så mye, men det nye eierskapet får bare dører i ansiktet”, fortsetter farmasøyten og minner om hvordan dette er en aktivitet som ble født i 1810.

I forrige uke ankom endelig namsmannen hjemmet til Pacenti for å beordre gjennomføring av utkastelsen. «Jeg betaler arbeidstilskuddet, jeg er ikke i mislighold. Jeg drar ikke herfra. Jeg ba om forlengelse, i september må jeg møte i retten og la oss se hva som blir avgjort”, fortsetter den stridbare eieren.

I forrige periode forpliktet ordføreren Dario Nardella seg selv til å forsøke å redde apoteket. Rådet vedtok imidlertid i februar i fjor, for å beskytte tradisjonelle aktiviteter, en resolusjon som beskytter historiske virksomheter, inkludert dette apoteket.

Til dels var den allerede bundet av tilsynet. Den godkjente resolusjonen tillater ikke endring av bruksdestinasjon, men i dag virker det dessverre vanskelig å forhindre Palazzo San Felice Srl fra å kjøre oss ut og jobbe i turistresidensen, innrømmer Pacenti. Som, som nevnt, ikke vil forsvinne.

Saken sist mandag kom også inn i bystyret, med rådmennene Rufilli (Pd), Bundu og Palagi (Sinistra Progetto Comune), som ba om maksimalt engasjement fra kommunen for å prøve å stoppe denne femtende «spekulative operasjonen».

Dessuten har naboeiendommen nylig skiftet eierskap og vil bli et nytt, nok et hotell.

Dermed er historien til Oltrarno og Firenze tapt”, konkluderer farmasøyten, villig til å gjøre hva som helst for ikke å gi seier til de to aksjonærene i Palazzo San Felice Srl. Som tilsynelatende fortsetter uten å åpne opp for dialog det minste. En ting er sikkert: de har hele nabolaget imot.

Sitat
Avisartikkel 2019

Senere

Farmacia Pitti Firenze - 03.jpg

I dag administreres Farmacia Pitti av Dr. Pacenti, og den presenterer fortsatt en inngangsdør i Pietra Serena, dekorert med skiltene og symbolene til Arte dei Medici e degli Speziali (leger og farmasøyter Guild).

Sitat Flott apotek som vedlikeholder interiør fra det nittende århundre og bevarer og stiller ut glass og keramiske verktøy som en gang ble brukt til tilbereding. I bakre del av salgsområdet, dekorasjoner og møbler fra storhertugtiden. Utsøkt høflige og hjelpsomme ledere. Sitat
Besøkende 2021

Eksterne lenker


Apotekarkitektur
Apotekinteriør: Offisin | Fondvegg | Skranke | Selvvalg | Reseptur | Laboratorium Defektur Skrankeapotek
Dekorasjon: Ikonografi | Ikon | Kors | Krusifiks | Urtemotiv | Gudemotiv | Apotektekniske motiv | Apotekdyr og fugler]
Helgener/personer: Kosmas og Damian | Asklepios | Hygiea | Hippokrates | Galen
Apotek: Svaneapoteket i Oslo | Svaneapoteket i Ålesund | Svaneapoteket i Bergen | Apoteket Ørnen i Bergen | Røros Apotek | Storfjord Apotek, Stranda | Carl Berner Apotek | Harstad Apotek | Apoteket Hygiea i Oslo | Land Apotek, Dokka | Apoteket Nordstjernen i Ålesund | Apoteket Svanen i Lund | Farmacia antiga i Girona |
Hovedartikler: Apotek | Apoteknavn | Apotekinteriør | Apoteket, en møteplass med historie? | Medisinsk urt | Droge | Legemiddel | Farmasøyt