Dioscorides

Farmasihistorie fagwiki
(Omdirigert fra Dioskorides)
Hopp til: navigasjon, søk
Pedanius Dioscorides
Pedanius Dioscorides

Pedanius Dioscorides født ca. 20 død ca. 90 var en antikk gresk lege farmakolog og botanier som praktiserte i Roma under keiser Nero. Han var feltkirurg i den Romerske hær og hadde derfor mulighet til å reise for å lete etter legeplanter i Romerriket og i Hellas.

Liv

Dioskorides var født i Anazarbus i Lilleasia og ble utdannet som lege i Tarsos og Alexandria. Senere fulgte han med keiser Claudius' og Neros legioner på felttog i Lilleasia, Hellas og Spania. Om hans profesjon var soldat eller lege, er litt uvisst, sannsynligvis var han begge deler. Hans store interesse var alt i naturen, og han ville utforske den og samtidig skaffe seg inngående kjennskap til datidas legemidler. Han observerte virkningene av de medisinene han fikk tak i, og sjekket alt som sto skrevet om dem han ikke fikk testet. Han skaffet seg kunnskaper om hvordan medisinplanter skal samles, prepareres, oppbevares og administreres. Han var den egentlige grunnleggeren av faget farmakologi, og den første herbalist.

De Materia Medica

Arabic Book of Simple Drugs from Dioscorides’ Materia Medica. Cumin & dill. c. 1334 By Kathleen Cohen in London's British Museum.

Dioskorides er berømt for sitt fem bind verk De Materia Medica som var en forløper til alle moderne farmakopeer, og som er et av de mest innflytelsesrike verk om planter i historien. Det var i bruk helt opp på 1600-tallet. Bøkene var i bruk hele tiden og ble ikke gjenoppdaget i renessansen slik tilfellet er med en rekke andre verk.

En rekke manuskript har overlevet. Det mest kjente er Der Wiener Dioscurides (512/513).

Det er vanskelig å avgjøre hvor mye av verket som er Dioskorides' egne observasjoner fordi mange bøker fra antikken med liknende innhold trolig er gått tapt, men under 1/4 av artene hans gjenfinnes hos Hippokrates fra Kos. Verket omtaler ikke bare planter, men har også legemidler av animalsk og mineralsk opprinnelse.

De Materia Medica ble ofte kopiert i manuskript gjennom århundrene. ofte med kommentarer om Dioskorides arbeid og med mindre tilføyelser fra arabiske og indiske kilder. Der var en utvikling i plantemedisin i de arabiske tilføyelsene.

De Materia Medica er viktig ikke bare fordi den forteller om plantevitenskap, men også fordi den gir oss kunnskaper om hvilke planter som ble brukt av grekere, romere og andre kulturer i antikken. Verket inneholder også en del plantenavn som ellers kunne ha gått tapt.

Dioscorides har feilaktig blitt koblet til signaturlæren. Et tidlig eksempel på bruk av planter ut fra utseende kan bli funnet i Materia Medica. Dioscorides beskriver planten Aconitum napellus og legger spesiell vekt på formen og bruken av roten. Roten ligner på en skorpions hale, men den virker bedøvende og er også blitt brukt mot andre dyrs bitt.

Bøkene

  • BOK I omhandler krydder, oljer, salver, trær og busker (sevje, harpiks, gummi og frukter). Her beskriver Dioskorides hvordan man utvinner feite oljer som f.eks. olivenolje, sesamolje og mandelolje - og om hvordan man tillager den kostbare rosenolja. Det gis beskrivelse av den berømte egyptiske røkelsen "kyfi".
  • BOK II tar for seg dyr, dyre-produkter, korn, urter som dyrkes i potter og skarpe urter. Her finner vi omtale av spansk flue (billen Lytta vesicatoria), bevergjel, ormefett, skorpioner og melk. Særlig anses kvinnemelk for å være et undergjørende legemiddel.
  • BOK III omtaler røtter, safter, urter og frø, blant annet søterot, tragant, ekte malurt, dill, fennikel og koriander.
  • BOK IV tar for seg urter og røtter som ikke er tatt med i hans tidligere bøker. Her finner vi f.eks. omtale av de giftige artene i søtvierfamilien, bulmeurt Hyoscyamus niger, piggeple Datura stramonium, belladonnaurt Atropa bella-donna og alrune Mandragora officinarum. Han påpeker at de har lik virkning på mennesket, og beskriver effekten som "avkjølende", hvilket bør tolkes i retning av at han betraktet dem som farlige for menneskekroppen. Den sagnomsuste planten alrune behandler han ganske nøkternt og skriver at den kan benyttes som bedøvingsmiddel ved kirurgiske inngrep. Han anbefaler også giftige søtviere i små doser mot f.eks. hodepine, øreverk og giktsmerter. Som sovemiddel foreskrives den inntørkete safta fra opiumsvalmuen.
  • BOK V beskriver viner og mineraler.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Dioscorides.