Der Wiener Dioscurides

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Dioskorides - 06.jpg
Blad 2
Blad 3

Et klenodium er det manuskriptet som kalles Der Wiener Dioskorides og som finnes i Nasjonal Biblioteket i Wien. En har her bevart et illuminert manuskript fra 512 med en usedvanlig høy kvalitet.

Om manuskriptet

Manuskriptet har ca 500 illustrasjoner, for det meste av planter men også av noen dyr og fugler. Det er godt kjent fordi det er utkommet i faksimileutgaver. Dioscorides var en lege og farmakolog som levde i det første århundre og som skrev Materia medica en av de første farmasøytiske ”oppskriftsbøker”. Manuskriptet i Wien, Codex med. Gr. 1, skal være den første kopien med bilder.

Historien bak det

Dette manuskriptet er av en slik kvalitet at det ikke finnes noe som kan måle seg med det inntil 1400-tallet. Det ble laget som en gave til Juliana Anicia etter at hun hadde reist Polyeuktoskirken i Konstantinopel. I manuskriptet finnes også et dedikasjonsbilde til henne.

Illustrasjonene

Manuskriptet har på første side en påfugl. Blad 2v er viet legene med Chiron i midten og Machaon, Asklepios sønn til venstre. På blad 3v er Galen omgitt av farmasøyter, med Dioscorides til høyre.

En plante som det knytter seg mange myter til er alrune eller mandragora. På Blad 4v ser vi Dioscorides motta alruneroten og hvordan hunden som har gravet den opp dør. På blad 5 v. blir alruneroten holdt opp av Epinonia og tegnet mens Dioscorides beskriver den.

Bildene i boken er av varierende kvalitet og er sannsynligvis ikke tegnet av den samme kunstneren. Det kan se ut som om de ikke er tegnet direkte fra naturen, men fra eldre illustrasjoner. Tegningene er mye mer naturalistiske enn det som er vanlig i bysantinsk kunst. Manuskriptet har vært basis for kunnskapen til leger og farmasøyter og en rekke av plantene er fortsatt å finne i moderne europeiske farmakopeer. Det er med ærefrykt en ser på et slikt verk og opplevelsen av å se planter og tekst i et manuskript så gammelt og så godt bevart er stor, og det er med stor rett på Unescos liste over verdens kulturminner.

Litteratur

  • Dioscorides, Pedanius; Der Wiener Dioskurides: Codex medicus Graecus 1 und 2 Akademische Druck-u Verlaganstalt, Graz 1998 und 1999
  • Kiilerich, Bente; Billedet af Anicia Juliana i Dioskourides-manuskriptet i Wien. Bysantinska sällskapet Bulletin 18, 2000, s.5-15
  • Kiilerich, Bente; The Image of Anicia Juliana in the Vienna Dioscurides: Flattery or Appropriation of Imperial Imagery; Symbolae Osloenses 76, 2001, s.169-190

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Der Wiener Dioscurides.