Boots apotek

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
2021
Boots Drømmen om helse til alle
Alliance Boots logo
2006

Boots apotek tidligere Alliance Boots Ltd er et privateid aksjeselskap som har virksomhet i 15 land. Selskapet ble dannet ved en fusjon mellom Alliance UniChem Plc og Boots-gruppen (Boots Group PLC) 31. juli 2006. I 2014 ble Alliance Boots kjøpt opp av Walgreen Company og eierselskapet Walgreens Boots Alliance. ble dannet. Alliance Healthcare Norge Apotekdrift AS har over 150 Boots Apotek i Norge. Kjeden har kjedekontor i Nydalen og grossisten Alliance Healthcare på Langhus.

Utvikling i Norge

Alliance Unichems første logo som skulle symbolisere de fire kjerneverdiene; «Service, samarbeid, nyskapning, profesjonalitet»
Foto: Nina Aldin Thune
Alliance Unichems stand under Farmasidagene 2006. Logoen bestående av to hjerter som til sammen danner et kors.
Foto: Nina Aldin Thune

Det tidligere selskapet Alliance Unichem kjøpte opp norske apotek for å danne en egen apotekkjede etter at den nye apotekloven trådte i kraft i 2001. I Norge fantes 138 Alliance-apotek (2008).

I 2006 fusjonerte Alliance Unichem og Boots til det nye selskapet Alliance Boots. I 2007 åpnet selskapet som første apotekkjede i Norge egen nettbutikk. Norges første «nettapotek» solgte ikke legemidler da det på det tidspunkt varforbudt i Norge, og derfor baserte en seg på handelsvarer fra apotek- og bandagistsortimentet, kosmetikk og hudpleieprodukter.

I 2008 åpnet de første Boots apotekene i Norge. Det fantes da 17 apotek under Boots-navnet.

I 2010 byttet alle Alliance-apotekene navn til Boots og det ble bare Boots apotek i Norge.

I 2014 ble Alliance Boots kjøpt opp av Walgreen Company og eierselskapet Walgreens Boots Alliance. ble dannet.

I 2021 kjøpt av det amerikanske legemiddelgrossistselskapet AmerisourceBergen,

Allianceapotekene markedsførte i begynnelsen sine tjenester under mottoet: «For hele deg». Deres visjon kunne oppsummeres i de fire kjerneverdiene; «Service, samarbeid, nyskapning, profesjonalitet».

Deres første logo besto av fire piler som skulle symbolisere disse kjerneverdiene. Den ble videreutviklet til en logo bestående av to hjerter som til sammen danner et kors og har en noe klarere symbolikk.[1]

Boots

Boots, som har mer enn 160 års erfaring fra internasjonal apotekdrift, åpnet sitt første apotek i Norge i 2008. Selskapet er i dag et av verdens best kjente merkenavn. I samarbeid med forskere og spesialister innen helse og hudpleie, utvikler og produserer Boots flere besteselgende merkevarer for eksempel No7, Botanics, Soap & Glory og Soltan. Disse distribueres gjennom Boots apotek i Norge. Boots Norge og Alliance Healthcare Norge er en del av det internasjonale selskapet Walgreens Boots Alliance.

Grossistvirksomhet

Walgreens Boots Alliance er et amerikansk] holdingselskap som eier apotekkjedene Walgreens, Boots UK[2] og Alliance Healthcare, samt de helserelaterte virksomhetene Boots Opticians, Duane Reade, drugstore.com, Farmacias Benavides og Farmacias Ahumada.

Alliance Boots eide grossistfirmaet Alliance Healthcare som leverer legemidler og andre varer til apotek, bandagister og kommunale sykehjem. Selskapet endret navn fra Holtung AS til Alliance Healthcare i 2009.

Selskapet ble stiftet i 2014 da Wallgreens kjøpte opp Alliance Boots, som det allerede eide 45 prosent av aksjene i. Det nye holdingselskapet ble organisert i tre divisjoner: Retail Pharmacy USA (Walgreens), Retail Pharmacy International (Boots) og Pharmaceutical Wholesale, som inkluderer Alliance Healthcare.[3] Walgreens Boots Alliance ble Børsnotering|notert på Nasda fra 31. desember 2014.[4] Selskapet har mer enn 100 års erfaring fra utvikling og produksjon av legemidler og velværeprodukter. På verdensbasis har selskapet tilstedeværelse i mer enn 25 land, sysselsetter over 440,000 mennesker og ansees som en globalt ledende apotekkjeden med mer enn 18 750 utsalg.

WBA jobber aktivt for at mennesker over hele verden skal få en bedre livskvalitet.

Boots historie

Jesse Boot i 1870
Boots historie 001.jpg
Produksjon i 1919

Historien om Boots apotek er historien om en manns store drøm om helse og behandlingsmuligheter til alle lag av befolkningen. I dag er drømmen blitt et verdensomspennende eventyr.[5]

I 1849 åpnet John Boot en forretning i Nottingham som solgte urter til egenbehandling av sykdommer. Filosofien var å gi alle, selv de med dårligst økonomi, tilgjengelighet til behandling av enkle plager. Salg av lokalt dyrkede plantemidler var kjernevirksomheten i selskapets første år og i 1884 ansatte Boots sin første farmasøyt. Målet var å holde prisene lavere enn det som var gjengs hos de andre apotekene i Nottingham. Selskapet ekspanderte raskt, og utvidet både produksjonen og åpnet flere apotek. Vareutvalget ble utvidet betraktelig, og i 1900 solgte Boots alt fra brevpapir og parfyme til pyntegjenstander.

Innovasjon og kvalitetskontroll

Boots-konsernet var tidlig ute med utvikling av nye legemidler og andre produkter. Selskapet var også et av de første som innførte kvalitetskontroll av alle varer som skulle ut til kundene ved hjelp av kjemisk analyse av innholdsstoffene.

Første verdenskrig ble et vannskille for Boots. Storbritannia mistet da forsyningene av legemidler fra Tyskland, og Boots tok ansvaret for å forske frem og produsere viktige legemidler, slik som Aspirin. Boots leverte forsyninger til britiske feltsykehus og den britiske hæren.

I 1920 årene begynte Boots å bli internasjonale og etablerte en del av merkevarene sine i India og USA. Hudpleieserien No7 så dagens lys i 1935. No7 er i dag et av verdens bestselgende hudpleiemerker. 30-årene så også begynnelsen på solserien Soltan.

Nye tider og nye legemidler

Boots apotek har hele tiden vært ledende innen legemiddelproduksjon, og startet masseproduksjon av penicillin under andre verdenskrig. 1969 ble et merkeår. Da lanserte Boots det første legemiddelet med ibuprofen, et stoff det hadde tatt 16 år å forske frem. Ibuprofen ble i utgangspunktet forsket frem for å behandle gikt, men brukes som kjent i dag for å behandle et langt bredere spekter av muskel- og leddsmerter.

I 2006 ble Boots og Alliance Healthcare slått sammen til Alliance Boots. Alliance Healthcare har grossistvirksomhet i mange europeiske land, blant annet Norge, og sammenslåingen ga mange nye markeder tilgang til produkter fra Boots-konsernet.

Norge og verden

Alliance Healthcare kjøpte opp mange norske apotek i 2001, og i 2009 kom Boots-kjeden til Norge. Siden har kjeden vokst, og talte i 2017 160 apotek. Boots apotek finnes også i Irland, Nederland, Thailand og Sør-Korea, i tillegg til å være den ledende apotekkjeden i Storbritannia.

I 2014 slo Alliance Boots seg sammen med apotekkjeden Walgreens i USA for å danne Walgreens Boots Alliance, som i dag er verdens største apotekselskap.

Boots apotek i Norge, er en innovativ del av selskapet, og har gått i bresjen for å utvikle flere nye helsetjenester, blant annet føflekkskanning, klamydiatest og tarmkrefttest. Disse gjør det enklere for kundene å ta vare på helsen. Varesortimentet i Norge har vokst i årenes løp, og omfatter i dag blant annet flere av de kjente merkevarene fra Storbritannia. Filosofien er fremdeles at Boots apotek skal være enkelt tilgjengelig, et lavterskeltilbud og fremme helse for alle.

Boots Norge og søsterselskapet Alliance Healthcare Norge ble i januar 2021 kjøpt av det amerikanske legemiddelgrossistselskapet AmerisourceBergen. Overtagelsen av de norske selskapene ble fullført i juni 2021. AmerisourceBergen har også kjøpt Alliance Healthcares legemiddelgrossister i store deler av Europa. Walgreens Boots Alliance eier 30% av aksjene i AmerisourceBergen.

Sitat Alliance Healthcare Norge AS er Norges største og ledende legemiddelsgrossist og driver i sitt søsterselskap en av Norges største apotekkjeder Boots Apotek. Boots Apotek har mer enn 160 års apotekerfaring fra Storbritannia og åpnet sitt første apotek i Norge i 2008. Selskapet består i dag av150 Boots apotek, nettbutikken Boots.no, Boots Homecare, kjedekontoret i Nydalen, grossisten Alliance Healthcare på Langhus. I tillegg til å levere varer til alle Boots apotek er Alliance Healthcare hovedleverandør til alle landets sykehus, sykehusapotek og en gruppe selvstendige apotek. Selskapet er også den største norske leverandøren av helsepleieartikler til bandasjister. Boots apotek selger flere av Storbritannias bestselgende merkevarer for eksempel No7, Botanics og Soltan.

Vi jobber for å skape en sterk kultur i selskapet der mangfold og inkludering er sentralt i alt vi gjør. Ved å fremme samarbeid og innovasjon får vi inspirasjon til å hjelpe mennesker over hele verden til å få bedret helse og livskvalitet. I vårt selskap skal medarbeiderne ha like muligheter for utvikling og involvering, uansett bakgrunn. Hos oss skal alle føle seg respektert, verdsatt og inspirert til å drive selskapet vårt fremover.

Sitat

Se også

Boots stand under Farmasidagene 2011. Kjeden bruker nå Boots-logo og bygger om apotek med nytt design.
Foto: Nina Aldin Thune

Referanse

  1. «Apoteket, en møteplass med historie?» i Norges apotekerforenings tidsskrift nr 3, 2006 s. 128-133
  2. Om Boots UK
  3. Divisjoner
  4. marketwatch
  5. Boots historie er skrevet av Anne Margrethe Thune

Litteratur

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder trykk på lenken:
Boots apotek.