Aulus Cornelius Celsus

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Aulus Cornelius Celsus

Aulus Cornelius Celsus (25 f.Kr. — 50) var en romersk leksikonforfatter og sannsynligvis lege. Han skal ha levd i Gallia Narbonensis.

Historie

Aulus Cornelius Celsus var en romersk forfatter, kanskje lege. Han skrev en samling kunnskap, inkludert flere bøker om medisin. Hans latinske språk var så rent og pent at han har blitt kalt medisinen Cicero. Midt i det 15. århundre dukket hans medisinske bøker ut og ble utgitt i Firenze i 1478 og flere ganger senere. Celsus jobbet for en separasjon av medisin og kirurgi, og hans arbeid inneholder mange resepter på legemidler, spesielt for utvortes bruk.

De tapte delene av hans leksikon inkluderte sannsynligvis bind om jordbruk, juss, retorikk og militærkunst. Celsus' De Medicina er en av de beste kildene til medisinsk kunnskap i Alexandria. Han er også en av forløperne til menneskelig eksperimentering.

Celsus ble høyt ansett i renessansen. Navnet Paracelsus (s. d.), som Paracelsus selv konstruerte, uttaler at han innen medisin betraktet seg selv som Celsus' likeverdige eller overlegne. Han er mest kjent forDe Medicina, som er den eneste bevarte delen av en større encyklopedi.


De Medicina

De Medicina er en viktig primærkilde til medisinsk kunnskap i romertida. Den består av åtte bøker inndelt etter emner:

  • Bok 1: Medisinens historie. Her finnes blant annet referanser til flere medisinske forfattere, hvorav noen kun er kjent gjennom Celsus' verk.
  • Bok 2: Generell patologi.
  • Bok 3: Spesifikke sykdommer.
  • Bok 4: Kroppsdeler.
  • Bok 5-6: Farmakologi.
  • Bok 7: Kirurgi.
  • Bok 8: Ortopedi.

De Medicina o er en primær kilde på kosthold, farmasi og kirurgi og relaterte felt. Celsus er kreditert med å registrere kardinaltegnene på betennelse: calor (varme), dolor (smerte), tumor (hevelse) og rubor (rødhet og hyperemi). Han går i detalj angående fremstillingen av en rekke eldgamle medisinske midler, inkludert fremstillingen av opioider. I tillegg beskriver han mange romerske kirurgiske prosedyrer fra det første århundre som inkluderte fjerning av grå stær, behandling av blærestein og brudd.

De Medicina ble gjennoppdaget av pave Nicholas ‹ og publisert i 1478 og bøkene ble berømt for sin elegante latin.

Sitat It is not cruel to inflict on a few criminals sufferings which may benefit multitudes of innocent people through all centuries. Sitat
Prooem. 26 De Medicina

Eksterne lenker