Øyedråper

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Øyedråper er flytende preparater beregnet til inndrypping i konjunktivalsekken (nedre øyelokksrand). Øyedråper brukes for å oppnå lokal effekt på den ytre delen av øyet eller for å oppnå effekt i de indre delene av øyet.

Øyedråper kan finnes som vandige oppløsninger, suspensjoner eller viskøse dråper. Med suspensjoner og viskøse dråper oppnår man lengre kontakt med øyet.

Alle legemidler til øynene skal være sterile for å unngå infeksjoner og eventuell skade på øyet.


Øyedråper / øyesalver / øyebadevann

Behandling med øyedråper er lokal behandling. Det finnes øyedråper mot flere lidelser, som for eksempel infeksjoner, allergi, grønn stær og grå stær. I tillegg finnes reseptfrie øyedråper som kun tilfører fuktighet til øynene. Øyesalver benyttes når det er ønskelig at virkestoffet skal bli liggende i øyet en stund, men det er ikke så ofte slik behandling benyttes. Øyebadevann er saltvannsoppløsning for skylling av øyne.

Legemidler til bruk i øynene må være helt personlig, og flasker/salver skal merkes med pasientens navn. Videre må øyedråpeflaskene/salvene merkes med datoen de åpnes. Etter åpning er flasken kun holdbar i fire uker. Etter fire uker må ny flaske tas i bruk. Øyebadevann finnes kun i engangsbeholdere, det betyr at rester etter en skylling skal kastes. Årsaken til disse strenge reglene er at flasker og tuber blir forurenset av mikroorganismer ved bruk, og mikroorganismene bør ikke overføres til øynene. Noen øyedråper er suspensjoner og må ristes før bruk. Dette står på pakningen. Vask hendene før du gir øyedråper eller øyesalve.