Løve

Farmasihistorie fagwiki
Revisjon per 29. mai 2007 kl. 12:25 av Nina (diskusjon | bidrag) (Gjenopprettet siden til tidligere versjon redigert av Nina)
(diff) ←Forrige versjon | se nåværende versjon (diff) | Neste versjon→ (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Løve
Loeveaar.jpg
Løveapoteket Århus
Norsknavn:  Løve
Vitenskapsnavn:  Panthera leo
Overgrupper: Kattefamilien
rovdyr
pattedyr
Utbredelse:  Afrika og India
Habitat:  Terrestrisk, unntatt ørken og regnskog



Løve (Panthera leo) er et stort sosialt rovdyr i kattefamilien som finnes både i Afrika og i Nordvest-India.

Løve er også brukt som symbol, dekorasjon og kjennetegn. Bruk av løve som symbol er beskrevet flere steder i Bibelen og ses i bildende kunst. Som kjennetegn for guddom, konge eller annen statsmyndighet er løver brukt i mynt, segl og våpenskjold. Løve eller løver inngår i riksvåpen for Norge, Danmark, Sverige, Finland, Storbritannia, Belgia m.fl. Løve i europeiske våpenskjold er en grafisk og stilisert figur som ligner mer på en jaktgepard med smal kropp, lite hode og lang busket hale.

Beskrivelse

Løver er store kattedyr med en kort gulbrun pels, som er lysere på undersiden. Hvite løver forekommer, men sorte har ikke vært registrert. Halen er utstyrt med en sort hårdusk ytterst. Hannen, som lett kan kjennes på manken, kan veie opp til 275 kg (126-250 kg er normalt, 189 kg er snittvekten). Som sådan kan kroppslengden, fra snutespiss til halerot, bli ca. 240-330 cm lang. Halen kommer i tillegg med ca. 60-100 cm. Hunnen er mye mindre og kan kun komme opp i en vekt 180 kg. I naturen lever løver i 10-14 år, mens de i fangenskap kan leve i over 20 år. Den største løven (Mount Kenya) som er målt veide 272 kg og var 330 cm lang. De asiatiske løvene er generelt noe mindre enn de afrikanske, og de asiatiske hannene har gjerne en mindre rik mankeprakt.

Løver er kjøttetere, som lever i flokk bestående av beslektede hunner, deres unger og en ubeslektet hann, som parrer seg med de voksne hunnene. Hunnen står for jakten, mens hannene mest er opptatt med å forsvare territoriet. Hannunger blir forvist fra flokken når de blir kjønnsmodne.

Habitat

Afrikanske løver lever helst på åpne sletter og savanner, der det er lett og skjule seg og god tilgang på store hovdyr. På slike steder er det bare flekkhyener som overgår løven som predator. Løven finnes også andre steder, men ikke der det er ren ørken og regnskog. I Etipoia lever løvene opp i høyder på ca. 4.240 moh.

Asiatiske løver ser ut til å trives best i kratt- og småskog og teakskog, der de først og fremst finnes i Gir Forest reservatet i Nordvest-India ("Asiatic Lion Information Center", 2001; Alden et al., 1998; Cat Specialist Group, 1996; Estes, 1993).



Annet

Det er færre enn 200 kjønnsmodne asiatiske løver igjen i verden. Underarten er derfor anerkjent som kristisk truet av IUCN og den står på CITES Appendix I liste over truete arter. Den totale bestanden av løver er trolig på mindre enn 10.000 ville dyr.

Vet du at

  • ...de beste jegerne i en løveflokk er løvinnene
  • ...løven markerer området sitt ved og klore og lage merker i trærne
  • ...løvene er blant de beste brølerne
  • ...en voksens løves brøl kan bli hørt 8km unna
  • ...en løve kan spise opptil 30kg kjøtt hver dag, det er det samme som om vi spiser 500 burgere
  • ...en løve sover ca 20 timer hver dag siden all den maten de har spist må fordøyes
  • ...hannen er mye større en hunnen
  • ...når løven skal spise skal alltid de voksene spise først så kan barna ta seg en bit etterpå...