Østfold museene

Farmasihistorie fagwiki
Revisjon per 29. mai 2019 kl. 11:01 av Nina (diskusjon | bidrag) (Bevart)
Hopp til: navigasjon, søk
Oppføring i forbindelse med apotekjubileet i 1995
Apoteket Ørnen Halden 003.jpg

Apotekmuseet på Fredrikssten festning i Halden har vært I den gamle kommandantbolig der det ble satt opp officinet fra det gamle Ørnen apotek, fra 1870. I 1994 ble det innledet en samarbeid med Halden Minders Museum om apotekmuseet. Om dette fortsatt finnes er ikke klarlagt.

Bevart

Halden Minders Museum har et nesten komplett spotekinventar. Hoveddelen er fra Apoteket Ørnen i Halden og det fins inventar og gjenstander fra Svaneapoteket i Halden og Tidstedal apotek.

Dette ble samlet av konservator Vidar Parmer, som hadde interesse for apotekverdenen og kunnskaper om apotekarbeid. I 1994, da Svaneapotek i Halden var 300år, ble det innledet et samarbeid med museet under logoen Apotek i Halden i 300år.

Apotekmuseet ble flyttet fra Den gamle kommandantboligen til Østre kurtine, og apotekmuseet åpnet for publikum 28 mai 1994. Om dette var en temporær eller permanent utstilling har vårt vanskelig å finne ut.

Den gamle kommandantbolig

Den gamle kommandantbolig på Fredriksten festning i Halden var opprinnelig fra 1754. Over inngangsdøren er en bue med Fredrik Vs monogram og årstallet 1754. Hele bygget brant ned under bybrannen i 1826, da sto bare grunnmuren igjen. Huset ble ikke brukt som kommandantbolig etter det, selv om de satte opp et nytt hus allerede i 1832 ved Balthazar Nicolai Garben. Etter brannen har Den gamle kommandant har fungert som kapteinvaktmesterbolig, rustkammer, apotekmuseum, kontor og øvingslokaler for Forsvarets Distriktskorps, og oppbevaringslokaler for våpen. Etter at bygningen en tid var i bruk av Divisjonsmusikken, ble 1. etasje restaurert som utstillingslokaler i 2005, mens 2. etasje fortsatt står ubenyttet. Kaféen ble åpnet i 2013.

Østre kurtine

Østre kurtine også kalt Øvre kurtine eller Kurtinen mellom Dragen og Prinsen på Fredriksten festning i Halden er en bygning delvis oppført i 1663-64 (vollmuren), og delvis i 1742 (barakken). Bygningen ble som resten av festningen administrativt fredet i 1928.

Østre kurtine var lenge i bruk som mannskapsforlegning og fengsel/arrest. I 1862 ble det rapportert at den var i bruk til kronarbeiderboliger, soldatarrester og våpensal for arsenalet. Neste rapport i 1896 melder at den fortsatt brukes til våpensal, men også som ved- og kullbod og som gartnerbolig. I forbindelse med reetableringen av festningen til aktivt bruk før 1905 ble Østre kurtine tatt i bruk til sanitet, og rominndelingen i både første og andre etasje ble fullstendig forandret. Fra 1954 har Halden historiske samlinger disponert bygningen til museumsformål, og det har huset en blanding av byhistorie, festningshistorie og apotekutstilling. Det ble gjort en større opprustning av museet i 1992, og det ble nå et rent festningsmuseum.

Gjenstander

Hovedinventaret var fra apoteket Ørnen som var i bruk til 1963. Det finnes også inventar og gjenstander fra Svaneapoteket og Tistedal apotek.

Litteratur

Eksterne lenker